Doolhof

Wij hebben gekozen voor een ontwerp waarbij verschillende historische elementen verwerkt zijn die de rijke geschiedenis van de gemeente Tiel verbeelden. Zo hebben we elementen van de prehistorie (steentijd), de romeinse tijd (bataafse elite) en de middeleeuwen (Vikingen) verwerkt in het ontwerp. Verder vind je ook de meer recente geschiedenis terug waar Tiel bij een grotere doelgroep bekend om staat (Flipje van Tiel en de fruitteelt). 

We hebben gekozen voor dieren die centraal staan in het ontwerp. Een koe en het hert die verwijzen naar het stadspark Kalverbos en de Hertenkamp Tiel. De vlinder in het ontwerp is een verwijzing naar de Vlindertuin. De dieren zitten in een Vikingschip en zijn op weg naar Tiel (het verhaal gaat dat Tiel rond 1006 geplunderd werd door de Vikingen). Ook zijn er meerdere stadsbranden geweest in het verleden, enkele verkoolde houtstukken drijven in het water en verwijzen naar deze stadsbranden. 

Archeologische vondsten

Verder zijn er tal van opgravingen gedaan in Tiel. Bij deze opgravingen zijn verschillende archeologische vondsten ontdekt die stammen uit de tijd van de steentijd (aardewerk) en uit de romeinse tijd. Zoals bronzen voorwerpen, een bronzen zalfpot, ringen, een bajonet, een olielamp en een stilus. Ook deze zijn terug te vinden in het ontwerp. Enkele drijven in het water en andere voorwerpen zijn terug te vinden in het Vikingsschip of zweven door de lucht. 

In de 13e eeuw kreeg Tiel stadsrechten en werd het een echte handelsstad. Zo werden er ook eigen munten geslagen. Deze zijn ook te zien in het ontwerp. En een mand met fruit kan uiteraard ook niet ontbreken. 

Zelfs Flipje van Tiel ontbreekt niet, die is als houtwerksnede in het Vikingsschip verwerkt. Ook de koksmuts die boven het hert zweeft verwijst naar Flipje en de Fruitverwerkingsindustrie. Verder heeft het hert een bajonet (die in Tiel is opgegraven en stamt uit de tijd van de Franse bezetting) vast waar een appel en peer aan zijn gespiest.