Sammie Schakel en Steef Offerhaus

Flipje, als symbool voor de stad Tiel, wordt in het ontwerp omringd door allegorische verbeeldingen van invloedrijke personen afkomstig uit de Betuwe. Deze figuren, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de lokale en Nederlandse geschiedenis, worden afgebeeld als de dieren uit de eerste verhalen van Flipje, zoals Jasper Aap, Bertje Big en Juffrouw Schaap. Hun persoonlijkheid en daden worden weerspiegeld in het dier waarmee ze zijn verbonden -denk aan een wijze politicus als uil of een trouwe soldaat als hond. De karaktereigenschappen van deze figuren komen overeen met die van de dieren uit de verhalen van Flipje, op een manier die ook in fabelachtige vertellingen wordt gedaan. 

De dieren worden afgebeeld terwijl ze hun beroep uitoefenen of de handelingen verrichten waarmee ze de geschiedenisboeken hebben gehaald. Ze krijgen subtiele kenmerken van de personen die ze representeren, zoals een snor, bril of kenmerkend kledingstuk. De scènes worden weergegeven binnen organisch vormgegeven kaders in Jugendstil, gecombineerd met fruit, bloemen en groenten als verwijzing naar het Fruitcorso en de vruchtbare grond van de Betuwe. De tekenstijl is geïnspireerd op zowel de originele Flipje-verhalen van Harmsen van der Beek als de Delftsche Slaolie-stijl, wat de historische en culturele diepgang van het ontwerp versterkt. 

Centrale rol

In het midden van de compositie staat Flipje, wat de centrale rol van Tiel als het kloppende hart van de regio benadrukt. De stad heeft door zijn geografische ligging en invloedrijke geschiedenis altijd een verbindende rol gespeeld tussen de omliggende gemeenten. De keuze voor historische figuren en gebeurtenissen, van de middeleeuwen tot de 21e eeuw, weerspiegelt de culturele rijkdom en veelzijdigheid van de Betuwe. Van schrijvers en oorlogshelden tot wetenschappers en filosofen – zij hebben de regio mede gevormd en verdienen het om met trots herinnerd en gevierd te worden. De muurschildering fungeert als een visuele vertelling die de geschiedenis van de streek tot leven brengt en voorbijgangers uitnodigt stil te staan bij de sterke cultuur en waarden die Tiel en de Betuwe kenmerken. 

De muurschildering wordt gerealiseerd op de toneeltoren van Schouwburg Agnietenhof, een centrale plek waar inwoners samenkomen om cultuur te vieren. Hiermee fungeert de schouwburg als het podium voor een kunstwerk dat niet alleen de stad verfraait, maar ook haar identiteit en gemeenschap versterkt. 

Historische figuren

De Betuwse historische figuren die we op fabelse wijze afbeelden zijn: 

  • Verzetsstrijder, journalist en dichter H.M. van Randwijk uit Gorinchem als Jasper Hond, vanwege zijn nieuwsgierige, gewaagde en non-conformistische karakter. 
  • Taalkundige en filosoof Wouter Kusters uit Geldermalsen als Flapoor Olifant, vanwege zijn leergierige, inzichtvolle, zorgzame karakter. 
  • Jazz-componist, pianist en zanger Ruben Hein uit Lingewaard als Spitsneus, vanwege zijn vrolijke, bescheiden, nauwkeurige en intelligente karakter. 
  • Model en oprichter internationaal modellenbureau Wilhelmina Cooper uit Culemborg als Bertje Big, vanwege haar gulzige, sympathieke en levenslustige karakter. 
  • Psychologe, schrijfster en actrice Sarah Blom uit Buren als Juffrouw Schaap, vanwege haar dienstbare en zorgzame karakter.