briefjes van voornamelijk 50 euro, maar ook 10 en 5 euro

Tiel ligt goed op koers en houdt voor nu geld over

Gisteren
Nieuws

De gemeente Tiel ligt goed op koers met het coalitieprogramma en kan daar in 2025 volop mee verder. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage en begroting die het college heeft vastgesteld. Tiel houdt dit jaar zo’n vijf miljoen euro over en ook voor 2025 ziet het er financieel goed uit. Vanaf 2026 krijgt Tiel zoals veel gemeenten te maken met tekorten door bezuinigingen vanuit het rijk.

“We hebben hard gewerkt om de boel financieel op orde te krijgen en dat betaalt zich nu uit”, constateert wethouder financiën Remco Dijkstra. “We hebben gespaard en daardoor is het weerstandsvermogen sterk toegenomen. Tegelijkertijd kunnen we ook nog investeren in de stad. We liggen daarbij prima op koers. Van de ruim honderd geturfde doelstellingen in het coalitieakkoord ligt 84% op schema, 13% ligt gedeeltelijk op schema, of is zelfs al afgerond en slechts 1 procent niet.”

Verder investeren

Tiel blijft bouwen aan een aantrekkelijke gemeente waar de inwoners en bezoekers zich prettig en veilig voelen. De gemeente investeert daarom volop in zaken als duurzaamheid, cultuur, onderwijs en sport. Voor het komende jaar staan onder meer grote projecten op de rol zoals de herinrichting van Tiel West rond de Wadenoijenlaan, het opknappen van de Nieuwe Tielseweg, de infrastructuur bij de Papesteeg en diverse aansprekende woningbouwprojecten zoals de start van het Veilingkwartier, de oplevering van De Balije, de start van Waterlinnen op Bleekveld en appartementen op de Veemarkt.

Tiel gaat nog wijk- en dorpsgerichter werken en er is een fors meer inzet voor de veiligheid van de inwoners. Daarnaast richt Tiel zich op de doorontwikkeling van het sociaal domein om ervoor te zorgen dat zorg en ondersteuning in de toekomst beschikbaar blijven. Ook wil de gemeente de dienstverlening aan inwoners flink verbeteren.

Overschot slaat om in tekort

Aan het eind van 2025 prijkt er dan nog een plus van circa 5 ton op de begroting. De jaren daarna laten een tekort zien van zo’n vijf miljoen euro. “Volledig door toedoen van het teruglopen van de inkomsten in het Gemeentefonds”, zegt Dijkstra. “Iedere gemeente krijgt vanaf 2026 te maken met deze bezuinigingen vanuit het Rijk. Het college gaat nu kijken hoe we dat op gaan lossen, er is geen reden tot paniek. We hebben een buffer opgebouwd.”

In lijn met het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft Tiel vooralsnog alleen inzichtelijk gemaakt wat de tekorten de komende jaren worden. In de Septembercirculaire heeft het Rijk nog geen compensatie voor deze tekorten toegezegd. Het college gaat daarom voor de begrotingen van 2026 en daarna mogelijke besparingen op vijf belangrijke thema’s in kaart brengen. Deze thema’s zijn jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning, onderwijs, sociale werkvoorziening en openbare orde en veiligheid. 

Deze thema’s omvatten de zogenoemde medebewindstaken; taken waarbij het Rijk verantwoordelijk is voor de financiering. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze taken een bedrag van ongeveer 60 miljoen euro voor Tiel. “Daar moeten we keuzes in gaan maken”, zegt Dijkstra. “En geen taken erbij als we daar onvoldoende geld bij krijgen. Geen knaken, geen taken.”