Tiel maakt eerste balans op van autoluwe binnenstad
De doorgaande wegen in het centrum van Tiel zijn nu ruim zes weken buiten venstertijden afgesloten voor autoverkeer. De binnenstad is autoluw geworden en daarmee een stuk prettiger voor bewoners, wandelaars en fietsers.
Uit de vele reacties op de maatregel komen ook aandachtspunten naar voren. Handhaving blijft een aandachtspunt en de gemeente werkt aan een voorstel om de regels voor toegang tot de stad wat aan te passen.
Onbedoeld last hebben
De eerste aandacht gaat daarbij uit naar groepen die met de huidige regels onbedoeld last hebben van de afsluiting. Zo blijken er te veel belemmeringen te zijn voor mantelzorgers. Met het voorstel moet het aanvragen van een ontheffing voor hen makkelijker en gratis worden. Er staan ook veranderingen op stapel voor andere groepen. Bijvoorbeeld voor bewoners en ondernemers in het autoluwe gebied met een parkeervergunning daar net buiten of met een ontheffing voor de promenade. Ook wordt gekeken naar het toelaten van onder meer aannemers, reparatiebedrijven, verswinkels en verhuisbedrijven. Voor hen is momenteel nog geen ontheffing geregeld.
Zoeken naar de juiste balans
Voor diverse groepen geldt wel al ontheffing. Naar het toelaten van extra groepen moet zorgvuldig gekeken worden. “Het is zoeken naar de juiste balans”, zegt wethouder Frank Groen. “Met de huidige renovatie investeren we flink in de aantrekkelijkheid van de binnenstad, zowel voor bewoners als klanten van winkels en andere bezoekers. Een centrum met minder autoverkeer, meer groen en meer ruimte voor fietsers en voetgangers is gewoon veel aantrekkelijker. Als je iedereen een ontheffing geeft dan heb je geen autoluwe binnenstad meer en wordt het centrum dus minder aantrekkelijk.”
Handhaving blijft nodig
Rond de invoering van het autoluwe centrum blijft extra handhaving nodig. Met name op het negeren van parkeerverboden en rijden tegen de rijrichting in. Om dat laatste te voorkomen is een sluipgang aan de Kerkstraat afgesloten. Naarmate de renovatie van de binnenstad vordert, worden ook nog beweegbare afsluitingen geplaatst in de Ambtmanstraat en aan het Hoogeinde.
“Alles gebeurt momenteel tegelijk”, zegt Groen. “We grijpen deze rustige maanden aan om de autoluwe binnenstad in te voeren én de Groenmarkt aan te pakken, de Westluidensestraat en de Waterstraat liggen ook nog open. Als dat straks klaar is, heb je een heel andere situatie.”
De gemeente volgt de ontwikkelingen op de voet en doet waar nodig aanpassingen. Een echte evaluatie volgt eind 2025. Diverse ondernemers doen nu al een klemmend beroep op de gemeente om de stad alleen buiten winkeltijden autoluw te maken.
‘Draag bij aan aantrekkelijk centrum’
“Het is ook een kwestie van gewenning, aanpassen en inspelen op de nieuwe situatie”, zegt Groen. “Ik denk dat er voor veel situaties goede, creatieve oplossingen te bedenken zijn. Maar ik realiseer me ook dat de veranderingen voor sommigen een direct negatief effect hebben. We blijven goed kijken naar de acute belangen en noden van bewoners en ondernemers.”
De toekomst van de stad
Tegelijkertijd roept de wethouder inwoners en ondernemers op om de inspanningen om het centrum aantrekkelijker te maken te ondersteunen en verder te helpen. “Leegstand en veranderend gebruik van winkelcentra is iets waar veel steden mee kampen”, zegt Groen. “Met de ondernemers van Hart van Tiel en de bewoners hebben we als gemeente heel goed nagedacht over hoe we hiermee om moeten gaan. We nemen deze maatregelen juist voor de toekomst van onze stad. We gaan voor dat aantrekkelijke centrum met meer kwaliteit, meer beleving en meer sfeer. Ik wil iedereen oproepen om daar op alle mogelijke manieren aan bij te dragen.”