Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen aan de Prinses Beatrixlaan

De gemeente Tiel heeft een nieuwe locatie gevonden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan 25 wordt klaargemaakt voor bewoning. Dit is nodig omdat een van de huidige locaties gaat sluiten. Ook blijven er vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland komen, op zoek naar een veilige plek.

In het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan kunnen ongeveer 135 vluchtelingen een paar jaar wonen. Niet iedereen komt tegelijk. De eerste 25 mensen krijgen in het eerste kwartaal van 2025 een plek.

Informatiebijeenkomst op 10 december

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Kom dan op dinsdag 10 december van 19.00 tot 20.30 uur naar de informatiebijeenkomst. Meld u vóór maandag 9 december aan via opvang@tiel.nl. Na aanmelding krijgt u een bericht met de locatie. Dit hangt af van het aantal deelnemers.

We beginnen met een korte uitleg. Daarna kunt u vragen stellen en met medewerkers van de gemeente in gesprek. We horen graag uw ideeën over hoe we de huisvesting zo goed mogelijk kunnen inpassen in de buurt.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Waarom is er gekozen voor deze plek?

Het gebouw staat leeg en heeft al gedeeltelijk voorzieningen die nodig zijn voor de opvang. Daardoor is het op korte termijn beschikbaar. De locatie ligt centraal met voorzieningen zoals winkels en openbaar vervoer op loopafstand. 

Wie heeft dit besloten? Kan dat zomaar?

De Rijksoverheid heeft alle gemeenten gevraagd om tijdelijke huisvesting te regelen voor vluchtelingen uit Oekraine. Ook wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid. Wij zijn op zoek gegaan naar een nieuwe locatie, omdat een van de huidige opvanglocaties haar deuren gaat sluiten. Ook komen er nog steeds mensen vanuit Oekraïne die op zoek zijn naar een veilige plek. 

Het college wil het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan 25 gebruiken voor de huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne. De locatie en doelgroep staan niet ter discussie. Wel gaan wij graag met de buren in gesprek over hoe we de tijdelijke huisvesting zo goed mogelijk inpassen in de omgeving. 

Hoe lang blijft deze tijdelijke huisvesting/opvang op deze locatie?

De huisvesting is tijdelijk. De meeste Oekraïners willen terug naar Oekraïne zodra dat weer kan. 

Komen er gezinnen? Komen er kinderen?

Er komen gezinnen en kinderen, maar ook alleenstaanden. Een deel van de mensen komt van de opvanglocatie die gaat sluiten. Wie er nog meer komt, kunnen we niet van tevoren zeggen. 

Is de huisvesting gratis? Wie betaalt de energiekosten?

Voor Oekraïners is de huisvesting gratis. Daar tegenover staat dat zij slechts leefgeld krijgen. Dat wil zeggen, geld voor kleren, eten en dergelijke dingen.  Als iemand gaat werken vervalt het leefgeld. Werkenden betalen ook een eigen bijdrage voor de kosten van gas, water en licht. 

Wanneer komen de eerste bewoners?

De locatie moet nog geschikt gemaakt worden voor bewoning. Op zijn vroegst verwachten we de eerste bewoning in het eerste kwartaal van 2025. 

Hoeveel woonruimtes kun je er in maken? Hoeveel mensen kunnen er wonen?

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen wij precies kunnen verwachten is nog niet bekend. Er is ruimte voor maximaal 135 personen. 

In Ter Apel hoor je vaak dat jonge mannen uit Noord-Afrikaanse landen zich aanmelden. Kunnen zij ook hier komen wonen?

Nee, we gebruiken het gebouw alleen voor de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. In het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan komen geen asielzoekers. 

Mijn zoon/dochter staat al 11 jaar ingeschreven als woningzoekende. Komt die ook in aanmerking voor deze plek? Zo nee, wat doet de gemeente dan nu voor mijn zoon/dochter?

We begrijpen dat u deze vraag stelt. De druk op de woningmarkt is hoog. In onze gemeente en in het hele land. 

In onze gemeente staan meerdere bouwplannen op stapel. De prognose is dat er de komende vijf jaar zo’n 800 woningen bij komen, waaronder sociale woningbouw. Let op: het zijn prognoses. De bouw is afhankelijk van procedures, beschikbaarheid van personeel. 

Komt er meer verkeer door de straat en waar gaan deze mensen parkeren? Er is nu al bijna geen plek.

Dit is een terechte vraag waar we oog voor hebben. Het grootste deel van de tijdelijke bewoners heeft veelal geen auto. Er is parkeergelegenheid op de locatie zelf. En anders wijzen we een verder gelegen parkeerplek aan. De toename van parkeren is dus beperkt.

Zorg, onderwijs

Wat doen deze mensen de hele dag? Komt er ook iets van dagbesteding?

Oekraïners mogen werken. Of zij werk vinden is voor een groot deel afhankelijk van de taal. Zij krijgen ook de mogelijkheid om taallessen te volgen. Kinderen gaan naar school.

Wie begeleidt en ondersteunt de mensen?

Het team opvang vluchtelingen helpt de Oekraïense vluchtelingen op weg. 

Financiën

Wie betaalt dit? En wie gaat dit beheren?

De opvang van Oekraïners wordt betaald door het Rijk op grond van een speciale wet. De gemeente zorgt voor locatiemanagement en beheer. 

Veiligheid, juridisch

Is het wel veilig op de locatie?

Het is net zo veilig als op iedere andere plek. Er zijn huisregels waar iedereen zich aan moet houden.  We zorgen ook voor toezicht/beveiliging.

Wordt het een afgesloten terrein?

Nee, de bewoners kunnen gaan en staan waar zij willen. Wel is er, zeker in het begin, 24/7 beveiliging of aanwezigheid van locatiepersoneel. Dit is bedoeld voor de Oekraïense vluchtelingen zelf. Zij zijn kwetsbaar voor allerlei ongewenste invloeden van buiten, omdat zij de taal nog niet goed spreken en nog niet precies weten wat in Nederland de gebruiken zijn. Daar wordt soms misbruik van gemaakt. 

Hoe zit het met de vergunning? Kan ik bezwaar maken?

Voor alles wat we doen voor deze doelgroepen, willen we in principe dezelfde regels hanteren. Voor bouwwerken moet er dus een vergunning komen. Dit is een zorgvuldig proces. We gaan graag met de buurt in gesprek over hoe we de tijdelijke huisvesting zo goed mogelijk inpassen in de buurt.

Is er een telefoonnummer beschikbaar dat ik kan bellen als ik me zorgen maak of overlast ervaar?

We stellen een beheersplan op met maatregelen om overlast te voorkomen. Bij overlast doet u wat u anders ook zou doen. Bij spoed belt u 112. Als er geen spoed is kunt u de situatie melden bij de gemeente via oekraine@tiel.nl. We streven ernaar om binnen 3 werkdagen de vragen te beantwoorden.

Meer informatie en contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Kijk dan ook op de pagina nieuwkomersexterne-link-icoon. Staat uw vraag hier niet bij? Mail dan naar opvang@tiel.nl.