Verfbrigade
Voor de muurschildering van de Agnietenhof is de opdracht gesteld om de rijke historie van Tiel weer te geven in een beeld waarin de bewoners van de stad zich kunnen herkennen. Als inspiratiebron hebben wij klassieke reisposters genomen om op deze manier een sfeervol beeld van Tiel te creëren wat een hoge mate van herkenbaarheid heeft voor de bewoners en bezoekers van de stad. In de afbeelding hebben we geprobeerd om diverse lagen van de Tielse geschiedenis een plaats te geven.
De grootste associatie met Tiel zal voor de meeste mensen ongetwijfeld de Betuwe en fruit zijn. Dit hebben we in het voorlopige ontwerp weergegeven middels de appels linksboven in de voorstelling en het lint met daarop Tiel wat de associatie heeft met oude fruitkistjes. Ook de appelvink linksonder in de voorstelling refereert aan de natuur en de landelijkheid van de Betuwe. En natuurlijk mag Flipje daarbij niet ontbreken.
Herkenbare gebouwen
Centraal in de afbeelding staan enkele van de meest herkenbare gebouwen van Tiel. Te weten de Sint Maartenskerk, de Waterpoort en de stadswal met de kanonnen. Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Tiel is het Hanzeverleden van de stad. Door de ligging aan de Waal groeide de stad uit als belangrijkste handelsplaats en was daarom aangesloten bij het Hanzeverbond. Als verwijzing hiernaar zijn de Waal opgenomen en wappert de Hanzevlag op de kerktoren. De industriële kant van Tiel hebben we een plaats gegeven via de tinnen kan links op de stadswal.
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stond Tiel bekend als een tinstad gezien het feit dat diverse fabrieken producten produceerden uit dit materiaal.
Andere culturen
Tiel heeft door de eeuwen heen invloeden gekend uit diverse windstreken
en ook in deze tijd heet de stad andere culturen welkom. Dat begon na de
tweede wereldoorlog toen vanuit het voormalig Nederlands Indië de eerste groepen Molukkers een nieuw thuis vonden in de stad. Dit hebben we gesymboliseerd door de schelp rechts onderin wat het logo is van de stichting Buah Hati uit Tiel. De vertaling hiervan uit het Maleis zou ‘oogappel’ zijn wat weer een grappige connotatie heeft met het fruit imago van Tiel.
Aanvankelijk voelt het alsof de schelp niet thuis hoort in de afbeelding maar daardoor symboliseert het juist de smeltkroes van de verschillende culturen in de stad.